Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Rankin

Παρασκευή, 26/10/2018

 

Ο Βρετανός φωτογράφος παρουσιάζει μια ανθολογία της 30χρονης καριέρας του.

Μιλά δυνατά, ο κόσμος γύρω του τρέχει να στήσει το σκηνικό, οι βοηθοί τον ακολουθούν ευλαβικά και, όταν αρχίζει να φωτογραφίζει, πέφτει μια απόκοσμη σιωπή. «Ο Rankin είναι ο θεός των προκλήσεων», έγραφε η «Τelegraph». «Χωρίς το σαρκαστικό του βλέμμα τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στη μόδα. Αθυρόστομος, θρασύς, αυθάδης, καταγράφει με τον φακό τις φαντασιώσεις που οι άλλοι κρύβουν επιμελώς και αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του, όπως ομολογεί». 

 

Rankin_p60-61

«It’s a Small World», 2016.

 

Ο John Rankin Waddell σπούδασε λογιστική στο Μπράιτον, όμως κάτι δεν του ταίριαζε. Τα εγκατέλειψε όλα, τελείωσε φωτογραφία στο Λονδίνο και το 1992 αποφάσισε με τον συμφοιτητή του Jefferson Hack να ξεκινήσουν το περιοδικό «Dazed & Confused», χωρίς κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό τους και σίγουρα χωρίς ιδέα από τον «ανεμοστρόβιλο» που προκάλεσε η έκδοση. Ήταν η δεκαετία του ’90 και, απέναντι στην ευδαιμονία του lifestyle, ο Rankin έδωσε τη δική του απάντηση. Όσο προχωρά αποφασίζει ότι οι συμβάσεις είναι χάσιμο χρόνου. Έχει ταλέντο και το ξέρει. Χρόνο και τόπο χρειάζεται για να δείξει το έργο του. 

 

Rankin_p176

 «Bootyfull», 2001. 

 

Εγκαταλείπει το «Dazed», δημιουργεί το «AnOther Magazine» και μετά τo «Ηunger», συσσωρεύει διαφημιστικά, συμβόλαια, editorials και τελικά δημιουργεί τη δική του σχολή, που κατοχυρώνεται ως στιλ Rankin. Ο Τύπος λατρεύει να τον μισεί. Είναι σαδιστής όταν βαριέται. Ευγενής όταν θέλει. Πάντα υπερκινητικός μέχρι εξαντλήσεως. Σε μια δεκαετία σαρώνει βραβεία και κυκλοφορεί τρία με τέσσερα άλμπουμ τη χρονιά, το ένα πιο «Not Suitable For Work» –NSFW ήταν άλλωστε ο τίτλος του πιο πρόσφατου– από το άλλο. 

 

Rankin_p77

«Less Is More Make-Up», 2015

 

Το κασέ του είναι από τα μεγαλύτερα και μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει φωτογραφίσει τα πιο διάσημα κορίτσια, από Kate Moss και Heidi Klum μέχρι Rosie Huntington-Whiteley, που ένιωθαν, κατά δήλωση τους, σπάνια οικειότητα. Ίσως γιατί ποτέ δεν επιδιώκει να γίνει αρεστός. 

 

Rankin_p193

«Kate’s Allure», 1999

 

Με αφορμή τα τριάντα χρόνια καριέρας του, ο οίκος Rizzoli ανήγγειλε την κυκλοφορία του λευκώματος «Rankin: Unfashionable: 30 Years of Fashion Photography», στις 6/11, το οποίο προλογίζουν οι φίλοι του από παλιά: η Kate Moss, ο Jefferson Hack, η πρώτη στιλίστρια του «Dazed», Katie Grand, η πρώην κιθαρίστρια του γκρουπ Εlastica, Donna Matthews. Η ανθολογία των φωτογραφιών του παρουσιάζεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά, πιστή στο πνεύμα του.

 

Rankin_p42-43

 «Bella in Love», 2016.

 

Rankin_book

Το εξώφυλλο της επετειακής έκδοσης «Unfashionable». 


—www.rizzoliusa.com 

 

Στην κεντρική φωτογραφία, «Jump To It», με τη Winnie Harlow, από το 11ο τεύχος του «Hunger», 2016. 

Photos: Copyright Rankin. Published by Rizzoli, www.rizzoliusa.com

Από την Τατιάνα Οικονομίδου

Tags: