Μιχάλης Τιτόπουλος: Επαναστάτης με αιτία

Τετάρτη, 07/11/2018

 

Ο ηθοποιός Μιχάλης Τιτόπουλος συμμετέχει στο θεατρικό «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού και εξηγεί ποιος είναι ο πιο σημαντικός αγώνας στη δική του ζωή

Στο νεο εργο της Αλεξάνδρας Κ*, που μετά την καλοκαιρινή πρεμιέρα του επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η υπόθεση απηχεί στοιχεία από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, καθώς ο κύριος Αντώνης Τάδε προσπαθεί να σώσει το αυθαίρετο εξοχικό του από την πρώτη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης και καταλήγει να συγκρουστεί όχι μόνο με τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά και με τα ίδια του τα παιδιά. Έτσι μπαίνει στο πλάνο ο γιος Τάδε, τον οποίο υποδύεται ο Μιχάλης Τιτόπουλος.

 

«Ο Άρης είναι ένα παιδί της εποχής του», εξηγεί ο νεαρός ηθοποιός. «Ένας νέος δραστήριος, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, με σπουδές στο εξωτερικό πάνω στη σύνθεση, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να διακριθεί στη χώρα του. Θα μπορούσα να πω πως βρίσκω αρκετές ομοιότητες με τη δική μου ζωή, από το κοινό περιβάλλον που γνωρίσαμε μεγαλώνοντας και από το βίωμα της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης, μέχρι την αναζήτηση κοινών τρόπων έκφρασης αλλά και σύνδεσης με την οικογένεια. Είναι μερικά από τα στοιχεία –όχι και λίγα– όπου έχουμε συγγένεια. Τον φαντάζομαι έναν άνθρωπο με χιούμορ, ανοιχτό στα ερεθίσματα της ζωής, φιλόδοξο, αλλά και απογοητευμένο και μελαγχολικό. Αν τον γνώριζα από κοντά, νομίζω ότι θα κάναμε παρέα».

 

titopoulos_portrait

 

–Αν έπρεπε να συνοψίσεις την υπόθεση του έργου σε ένα βασικό ερώτημα, ποιο θα ήταν αυτό;

Κατά πόσο μπορεί η νέα γενιά να απογαλακτιστεί θαρραλέα από τον θεσμό της οικογένειας, ο οποίος την αιχμαλωτίζει προσφέροντας στους απογόνους πόρους επιβίωσης ως αντάλλαγμα για την καταπίεση που ακόμα ασκεί, τις απαιτήσεις που θέτει, τις φιλοδοξίες που επιβάλλει, την ψυχολογική αυτή νεύρωση που επικρατεί σε λαούς όπως ο δικός μας.

 

–Ποια είναι η πιο επαναστατική πράξη που έχεις κάνει στη δική σου ζωή;

Νομίζω ότι είναι ένας διαρκής αγώνας να διατηρήσω το πνεύμα μου ανοιχτό. Να μην παγιώσω καμιά «απόλυτη αλήθεια». Άλλωστε, ποτέ η αλήθεια δεν αγκιστρώθηκε στα μπράτσα του απόλυτου. Τα πάντα είναι ανοιχτά κι εγώ έτοιμος να τα σκεφτώ, να τα αξιολογώ με κόπο και να τα συζητώ.

 

–Ποιος θεωρείς ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα μέσα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας;

Αυτός που ήταν ανέκαθεν: ο πολιτικός ρόλος που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στη φύση του θεάτρου, η αγωνία του για φαντασία, ποίηση, μυσταγωγία, φιλοσοφία, αγωνία για ζωή.

 

–Τι εκτιμάς περισσότερο από όλα στο επάγγελμα του ηθοποιού;

Κυρίως την ατελείωτη δυνατότητα εμβάθυνσης, την ενασχόληση με κάτι που πλουτίζει συνεχώς.

 

–Εκτός από την υποκριτική, τι άλλο συνθέτει το παζλ των ενδιαφερόντων σου;

Παίζω μουσική σε μαγαζιά –κυρίως λαϊκά και ρεμπέτικα–, τραγουδάω και παίζω κιθάρα, πάω πολύ γήπεδο –είμαι φανατικός ΑΕΚτζής–, πηγαίνω θέατρο και σινεμά –μου αρέσει να παρακολουθώ–, διαβάζω όποτε μπορώ – και προσπαθώ να μπορώ.

 

titopoulos

Ο Μανώλης Μαυροματάκης και ο Μιχάλης Τιτόπουλος ως πατέρας και γιος σε σκηνή από την παράσταση.

 

–Αν μπορούσες να είχες μια διαφορετική πορεία ζωής, τι θα ήθελες να είσαι;

Νομίζω κάτι που έχει να κάνει με τον αθλητισμό. Ένα άλλο μου όνειρο θα ήταν να γίνω συνθέτης ή συγγραφέας.

 

–Ποια είναι τα κυρίαρχα γνωρίσματα του χαρακτήρα σου, θετικά και αρνητικά;

Έχω, θεωρώ, καλή συναισθηματική νοημοσύνη. Στα αρνητικά, θα έβαζα την κυκλοθυμία και τον εγωισμό μου.

 

–Έχεις άλλα επαγγελματικά σχέδια στα σκαριά;

Τον Φεβρουάριο θα ανεβάσουμε με την ομάδα Kursk τον Οθέλλο, στο Θέατρο Τέχνης. Παράλληλα, συμμετέχω σε μια παιδική παράσταση στο Σύγχρονο Θέατρο με τίτλο Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν.

 

–Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μια δεκαετία από σήμερα;

Ελπίζω να είμαι ακόμα νέος και να κάνω αυτά που μου αρέσουν απολαμβάνοντάς τα περισσότερο.

 

–Τι συνιστά για σένα την ευτυχία;

Ευτυχία είναι να μην έχεις καμία προσδοκία.

 

Το έργο «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» θα παίζεται έως τις 18 Νοεμβρίου

 

Φωτογραφίες παράστασης: Karol JarekΚάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας

 Δείτε εδώ το instafeed του gynaikamagazine.gr


Κείμενο: Πάρης Κορμαρής

Tags: