Τα ονειρικά κοσμήματα του Elie Top

Παρασκευή, 11/01/2019

 

Ο Elie Top, ο πιο δημοφιλής σχεδιαστής κοσμημάτων του Παρισιού, είναι ένας σύγχρονος δανδής, με ψυχή ποιητή και μυαλό επιστήμονα. Έτσι τουλάχιστον τον αποκωδικοποίησε η Ιωάννα Αλεξάτου μέσα από μια συνέντευξη με αφορμή την επίσκεψή του τον Δεκέμβριο στην Αθήνα

-Πότε συνειδητοποιήσατε την αγάπη σας για το design και τη μόδα;

Άρχισα να σχεδιάζω σε σχέση με τη μόδα στα 11. Νωρίτερα, το ενδιαφέρον μου ήταν η αρχιτεκτονική.

 

-Tα milestones σας;

Το 1994, όταν έφτασα στο Παρίσι για να σπουδάσω στην École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Τρία χρόνια μετά, όταν άρχισα να δουλεύω στον οίκο Yves Saint Laurent, όπου γνώρισα τον ίδιο και τη Loulou de la Falaise, την πιο συναρπαστική γυναίκα κοντά στον βασιλιά της haute couture. Το 1999, όταν δουλεύοντας με τον Alber Elbaz στον YSL άρχισα να φτιάχνω τα πρώτα costume jewelry. Δύο χρόνια μετά, όταν ξεκίνησα μαζί του μια μακρά, δυνατή και δημιουργική συνεργασία στον οίκο Lanvin. Το 2015, όταν δημιούργησα το δικό μου high jewelry brand.

 

elie top32

 

-Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο σας;

Πρόκειται για ένα ταξίδι στους αιώνες, όπου κυριαρχούν μεσαιωνικά και φουτουριστικά σχέδια, με το στοιχείο του παιχνιδιού, του μυστηρίου και της έκπληξης. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι πηγές έμπνευσης: η σχέση με την αρχιτεκτονική και την τρισδιάστατη οπτική, το ενδιαφέρον για την αστρολογία και τους γαλαξίες. Η έμπνευσή μου είναι προϊόν της έλξης μου προς το βιομηχανικό σχέδιο, τη μηχανική, την Art Deco αισθητική, την γκόθικ και την μπαρόκ διακόσμηση, αλλά και την αφηγηματική τέχνη. Ένα ταξίδι από τον «καθεδρικό ναό» της παιδικής μου ηλικίας στα διαστημόπλοια του Star Wars. Γαλαξίες και αστέρια μού προκαλούν ίλιγγο, ασκώντας τεράστια γοητεία πάνω μου. Τόσο μυστήριο και τελειότητα… Η αισθητική μου προσέγγιση στοχεύει στο να απομακρύνει έναν μυστικιστικό φόβο.

 

elie top1

 

 -Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία πίσω από κάθε κόσμημα ή σειρά;

Χρειάζομαι μια ιστορία για να ξεκινήσω το σχέδιο, διαφορετικά είμαι χαμένος, είναι τόσες οι δυνατότητες! Με βοηθάει να επιλέξω, να δώσω συνοχή και να μιλήσω για τα όνειρά μου. Ξεκινώ τα σκίτσα μου από μια σιλουέτα, προτού γίνω συγκεκριμένος.

 

-Ποια είναι τα υλικά με τα οποία δουλεύετε;

Μου αρέσει περισσότερο η μείξη του χρυσού με το «ξεβαμμένο» ασήμι. Το χρησιμοποιώ για να βάλω τον χρυσό σαν ανάγλυφο. Στη συνέχεια δουλεύω με όλους σχεδόν τους λίθους, χωρίς όρια, από τους πιο πολύτιμους στους ακατέργαστους, καθοδηγούμενος από την ιστορία και τη διαίσθησή μου.

 

-Μιλήστε μας για τη νέα σας συλλογή.

Έχει απόλυτη σχέση με την Κυρά της Λίμνης (La Dame du Lac), τη μάγισσα που έδωσε το Εξκάλιμπερ στον βασιλιά Αρθούρο. Η ιδέα είναι η δύναμη και η προστασία, μαζί με κάποια τρυφερότητα, οπότε τα κοσμήματα μοιάζουν με σπαθιά, ασπίδες και στιλέτα σε μια λευκή αρμονία από οπαλίνες, μαργαριτάρια, διαμάντια κ.ά., που ανατρέχει στην αγνότητα του νερού και των κρίνων. Ένα γοτθικό παραμύθι με μοντέρνο σκοπό.

 

elie top2

 

-Ποιο είναι το επόμενο βήμα στο brand σας;

Να βουτήξω μέσα στην «πολυτιμότητα». Να δημιουργήσω περισσότερα εξαιρετικά, μοναδικά κομμάτια για να ανυψώσουν το brand, να διατηρήσουν και να εξελίξουν την αληθινή ιδέα της πολυτέλειας.

 

-Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τα i-D Concept Stores, το ξεκίνημα και την εξέλιξή της.

Όλα άρχισαν από μια φιλία. Γνώρισα την Ειρήνη Ντέρου χάρη σε μια κοινή φίλη και αμέσως συνδεθήκαμε, έχοντας το ίδιο πάθος για την ομορφιά και την αίσθηση της πολυτέλειας. Αγαπώ την Ελλάδα, τους Έλληνες και την Αθήνα, οπότε ήμουν πολύ ενθουσιασμένος όταν το i-D μού έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου. Είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε, το brand μου πλέον έχει πιο συμπαγή ταυτότητα, οπότε θα παρουσιάσω έναν συνδυασμό από συλλογές που συνομιλούν και αλληλεπιδρούν.

 

-Ποια είναι η προσωπική σας αναζήτηση και πώς σχετίζεται με το έργο σας;

Ανέκαθεν πίστευα πως το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ομορφιά, σε κάθε της πτυχή, παντού, είναι η χρυσή θεραπεία απέναντι στη μελαγχολία και το μόνο που αληθινά μετράει στο τέλος.

 

Elie-Top_Portrait-courtesy-of-Elie-Top

 

-Ποια η σημασία της ακρίβειας στη ζωή σας;

Στη δουλειά μου η ακρίβεια είναι ζωτική. Στη ζωή μου μπορεί να περιορίζεται απλά στα ρούχα μου.

 

-Η μουσική που ακούτε όταν σχεδιάζετε ή χαλαρώνετε;

Από Erik Satie μέχρι Joan Baez.

 

-Τι εκτιμάτε και απολαμβάνετε περισσότερο στη ζωή;

Τους φίλους μου, φυσικά! Τις γυναίκες που με περιστοιχίζουν, τα βιβλία μου, το Παρίσι…

 

-Αυτό που ψάχνετε όταν ταξιδεύετε;

Να εκπλαγώ και να παρασυρθώ από την ομορφιά.

 

-Τι σας χαλαρώνει;

Ένα ποτήρι σαμπάνια.

 

-Τι σας κάνει να χαμογελάτε;

Κάποιος, κάτι όμορφο.

 

Ο Elie Top σχεδίασε τις βιτρίνες του i-D Concept Stores στο Golden Hall και παρουσίασε ο ίδιος τις συλλογές του στις αρχές Δεκεμβρίου.


Δείτε εδώ το instafeed του gynaikamagazine.gr

Συνέντευξη: Ιωάννα Αλεξάτου

Tags: