Κρεμώδης σούπα φάβας Σχοινούσας με Καπνιστό Θαλασσινό Αλάτι Μεσολογγίου

Πέμπτη, 10/01/2019

 

Μια νόστιμη συνταγή από τη Μαρία Σακελλαρίδη του Sak Recipes

Η φάβα είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ταυτόχρονα η κατανάλωσή της, μας προσθέτει ελάχιστες θερμίδες.Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β1(θειαμίνη), σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Περίπου 1/4 του φλιτζανιού φάβα, εφοδιάζει τον οργανισμό, με 10 έως 19%, της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.

 

Ειδικότερα η βιταμίνη Β1, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και για τον μεταβολισμό μας, ενώ ο σίδηρος είναι το βασικό συστατικό της πρωτεΐνης που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα μας. Ο χαλκός από κοινού με τον σίδηρο, βοηθούν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σημαντικός είναι όμως και ο ρόλος του χαλκού στην προφύλαξη των αιμοφόρων αγγείων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία των οστών. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο με την σειρά τους συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας των οστών, ενώ το μαγνήσιο και το κάλιο αποτελούν καλούς ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης.

 

Η φάβα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως και μαγγανίου, καθώς περίπου ¼ της κούπας φάβα μπορεί να μας εφοδιάσει με 20% της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών. Το φυλλικό οξύ υποστηρίζει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ συμβάλλει και στον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων. Από την άλλη πλευρά το μαγγάνιο είναι αναγκαίο για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και της χοληστερόλης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ και τα μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο βοηθούν και στην διατήρηση της μνήμης.

 

Η φάβα βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και συμβάλλει στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι μια τροφή που δεν περιέχει καθόλου νάτριο και αυτό την κάνει ιδανική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς Πέρα από τη σημαντική θρεπτική της αξία, η φάβα βελτιώνει και τη λειτουργία της καρδιάς. Ακόμη είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες -σε κάθε 1/4 της κούπας με φάβα, περιέχονται 9 γρμ. φυτικών ινών.

 

Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθάμε τον οργανισμό μας να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL). Βοηθά στη διαχείριση του βάρους Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (10 γρμ. πρωτεϊνών σε κάθε ¼ της κούπας φάβα). Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπέρβαρα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, έχασαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν μια δίαιτα ελεγχόμενων θερμίδων, πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά.

 

Συστατικά

1 κουταλία της σούπας ελαιόλαδο με γεύση βασιλικό

1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο,κιμά

1 μεγάλο καρότο, αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο

2 κομμάτια σέλινου, ψιλοκομμένα

1 μεγάλη γλυκοπατάτα, ψιλοκομμένη

1 1/2 φλιτζάνια αποξηραμένη φάβα σχοινούσας

5 1/2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

1 κουταλάκι του γλυκού Θαλασσινό Αλάτι Μεσολογγίου

1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο Βιολογικό Θυμάρι Μερικά Κρουτόν για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Πλένουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγει καθαρό.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά,προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε το για περίπου 5 λεπτά.

Στην συνέχεια προσθέστε σε σκελίδες σκόρδο, καρότο, σέλινο τη γλυκοπατάτα και μαγειρέψτε τα για άλλα 5 λεπτά.

Προσθέστε την φάβα το ζωμό λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά,καλύψτε με το καπάκι την κατσαρόλα και χαμηλώστε μέχρι να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Αφαιρέστε το καπάκι και μαγειρέψτε για 10 ακόμη λεπτά. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρά και μόλις κρυώσει αρκετά με ένα μίξερ χειρός (αν δεν έχεις, χρησιμοποίησε μπλέντερ) πολτοποίησε την σούπα πολύ καλά.

Περνάμε τη σούπα από ένα λεπτό σουρωτήρι-σήτα, για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια. Η σούπα μας είναι έτοιμη σερβίρετε την ζεστή,και αν θέλετε ιδανικά προσθέστε λίγα Κρουτόν που θα απογειώσουν την γεύση της.

Θα κρατήσει για μια εβδομάδα στο ψυγείο και τους μήνες στην κατάψυξη.

 

Καλή σας Απόλαυση!


Ακολουθήστε τη Μαρία Σακελλαρίδη:

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας