Δημήτρης Ντάσιος: "Οι ελληνίδες σήμερα είναι κομψές, αλλά φοβούνται να πρωτοτυπήσουν"

Τρίτη, 29/01/2019

 

Ο παγκοσμίου φήμης σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσιος μιλά στη Γυναίκα για το ελληνικό στιλ, την αγάπη του για το θέατρο και την τέχνη, αλλά και για τα επόμενα σχέδια του

Τον γνωρίσαμε ως ηθοποιό και λυρικό τραγουδιστή, έχει σπουδάσει φωνητική και μουσική στο Ωδείο Αθηνών αλλά και στο Πάντειο Παντεπιστήμιο. Παράλληλα με το θέατρο, ξεκίνησε να δημιουργεί κοσμήματα σαν hobby, ενώ η πρώτη το επαφή με τον σχεδιασμό ρούχων ήταν όταν του ζήτησαν να δημιουργήσει κοστούμια για μία θεατρική παράσταση. Αυτή ήταν η αρχή μίας νέας καριέρας. 

Ο Δημήτρης Ντάσιος είναι ένας καλλιτέχνης με πάθος και όραμα. Παρατηρώντας κάθε νέα του collection μπορούμε να πούμε πως καταφέρνει να εξελίσσεται συνεχώς, αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί τα signature στοιχεία που τον έχουν κάνει να ξεχωρίσει. 

 

JBL_6498

Φωτογραφία: Juliane Biallas

 

Σας γνωρίσαμε ως ηθοποιό. Πώς ακριβώς έγινε η μετάβασή από την υποκριτική στην σχεδίαση ρούχων και κοσμημάτων;

Ο σχεδιασμός κοσμημάτων ξεκίνησε παράλληλα με την αποφοίτησή μου από τη σχολή θεάτρου. Περισσότερο σαν χόμπυ, χαρτζιλίκι και δημιουργική εκτόνωση, αλλά σίγουρα πάρεργο. Με την πάροδο των χρόνων και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από μεριάς μου κατέληξε να γίνει το βασικό μου επάγγελμα.

  

Η σχέση θεάτρου και κοστουμιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Πώς επηρέασε το θέατρο στο σχεδιασμό των ρούχων σας;

Νομίζω ότι το θέατρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μένα. Οπότε κάθε δημιουργική μου πλευρά επηρεάζεται από την έννοια της θέασης. Είναι κάτι το οποίο λειτουργεί ασυνείδητα, αλλά σίγουρα εμπλουτίζει τη δημιουργική μου διάθεση.

 

dassios_B.92_A_rh_aw2018-19

 Φωτογραφία: Roberto Barrufi


 

dassios_B.93_A_rh_aw2018-19

Φωτογραφία: Roberto BarrufiΤι είναι ελληνικό στιλ για εσάς;

Είναι κάτι που πρέπει να βρούμε. Σίγουρα πρέπει να επηρρεαστεί από την ελληνική παράδοση, αλλά οπωσδήποτε και από το υπέροχο κλίμα και φως που έχει η χώρα μας. Καλό θα ήταν να δημιουργήσουμε μια χαρακτηριστική ελληνική τάση, η οποία θα έδινε ένα αισθητικό άγγιγμα και χαρακτήρα του λαού μας.

 

Ποια μαθήματα στιλ έχετε αποκομίσει από τα ταξίδια σας;

Τα ταξίδια μου μού έχουν επιτρέψει να αποκομίσω μεγάλο όγκο παραστάσεων και μια παιδεία πάνω στην τέχνη για την οποία έχω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα από τα ταξίδια μου τα βλέπουμε σε κάθε επόμενη συλλογή μου.

  

Τι αποκομίσατε από την τελευταία συνεργασία σας με την Ιωάννα Παρασκευά;

Η Ιωάννα Παρασκευά με έστρεψε σε μια άλλη μορφή “τέχνης” όπου αυτό θεωρώ ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία για τον καθένα ο οποίος ψάχνει καινούργιους τρόπους έκφρασης. Η δουλειά της Ιωάννας με ενέπνευσε και με οδήγησε σε παρελθοντικούς διαδρόμους τους οποίους όμως πια μπορώ να αντιμετωπίσω με μια καινούργια τελείως ματιά. Όταν μου συμβαίνει κάτι τέτοιο η χαρά μου είναι τεράστια και κάνω σαν παιδί. Γι’ αυτό και την ευχαριστώ πολύ.

 

dassios_B.94_A_rh_aw2018-19

 Φωτογραφία: Roberto Barrufidassios_B.98_AB_rh_aw2018-19

Φωτογραφία: Roberto BarrufiΠοια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Ήδη η επόμενη συλλογή για τον χειμώνα 2019-20 βρίσκεται στο Παρίσι όπου έχουν ξεκινήσει οι παρουσιάσεις, αλλά είμαι πολύ ενθουσιασμένος με διάφορα άλλα projects που έχω κατά νου και που σύντομα θα σας ανακοινωθούν.

 

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης πίσω από την δημιουργία της τελευταίας σας collection;

Στην τελευταία μου collection έχω επηερραστεί πάρα πολύ από το μπαρόκ και τις μαντόνες της Ισπανίας. Μια μορφή τέχνης τόσο διακοσμημένης που καταλήγει παγανιστική. Γι’ αυτό βλέπουμε και μια σειρά από ενδύματα πιο βραδυνά και σε υφάσματα που δεν χρησιμοποιώ συχνά όπως είναι το φίνο μετάξι, ο ταφτάς, το βελούδο, το μπροκάρ και τα οποία χαρακτηρίζουν έντονα τη συλλογή αυτή. 

 

Αν μπορούσατε να την χαρακτηρίσετε με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Αισθησιακή, Παγανιστική, Μπαρόκ 

 

dassios_E.16_AA1_rh_aw2018-19

Φωτογραφία: Roberto BarrufiΠοια γυναίκα – είδωλο έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά που δημιουργείτε ένα ρούχο ή ένα κόσμημα;

Τη δυναμική αισθησιακή γυναίκα του σήμερα, με ιδιαίτερους προβληματισμούς, παιδεία και προσωπική αισθητική.

 

Ελληνίδες του 2019. Πιστεύετε πως έχουν στιλ; Πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Οι ελληνίδες του σήμερα είναι κομψές, αλλά φοβούνται να πρωτοτυπήσουν. Θέλουν να αρέσουν, αλλά δεν θέλουν να τις κοιτούν. Είναι λίγο διχασμένες. Παρόλα αυτά προσπαθούν πολύ.

 

Ένα στιλιστικό tip για τις αναγνώστριες μας;

Να μη φοβούνται να ξεχωρίζουν.

 

dassios_E.16_AA1_rh_aw2018-19

Φωτογραφία: Roberto Barrufi


 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να διαβάζετε τα νέα μας   

Συνέντευξη: Κατερίνα Πιπέρη

Tags: